dinsdag 9 december 2008

Jaipur Jaisalmer



ff niks gehoord maar de internet verbindingen zijn in India niet overal zoals gedacht.
Van de tijgers (die er niet waren) met de auto met jacky als chauffeur naar Jaipur in Rajastan het land van de rajputhen, die eigenlijk niets anders hebben gedaan dan de laatste duizend jaar oorlogjes voeren met elkaar met behulp van vechtolifanten enorme kanonnen.... meterslange zwaarden...ingehuurde turkse cavalerie en tienduizenden manschappen...met wisselend succes...noodzakelijk waren in elk geval kolossale forten waarvan acte.
Dit duurde eigenlijk tot de zestiende eeuw toen de Moghuls uit kabul de hele handel zonder slag of stoot overnamen en van de maharajas een soort zetbazen maakten...met groot succes ...

Onder tussen was rajasthan een spil in de handel tussen oost en west tussen China en Byzantium/ constantinopel/istanbul...alles dankzij de kameel....belangrijkste product:
OPIUM en dat is nog steeds zo...zij het dat het centrum van deze handel nu wat noordelijker ligt in pakistan.
zie hier een normale marktdag in Jaipur, tussen de stinkende en verstopte riolen, de schijtende koeien en niet te vergeten de overal schijtende en pissende mensen, verkoopt men deze delicatessen, de heerlijkste kruiden uit de hele orient.

Even een citaat van V.s. Naipaul over schijten in India:
Indians defecate anywhere. They defecate, mostly besides the railway tracks. But they also defecate on the beaches; they defecate on the hills; they defecate on the river banks; they defecate on the streets; they never look for cover.

Volgens sommigen is dat omdat de boeren lijden aan claustrophobie als in een schijthuis zouden gaan zitten.

De Vrouwen van de laagste kaste zijn het mooist en kleurrijkst gekleed (die kasten zijn officieel in 1947 afgeschaft door Groter Stoelganger Nehru). Van dit laatse is weinig te merken in de sociale omgang. Het begrip kaste is misschien in de ban gedaan maar het feitelijk klassenonderscheid is nog steeds hetzelfde...politiek gaat over kasten/klassen. Het enige wat de politiek kan is het uitkramen van holle frasen in verkiezingstijd, en na gekozen te zijn het innen van steekpenningen en vervolgens het ondernemen van geen actie....behalve een beetje met geld gooien vlak voor de volgende verkiezingstijd..

3 opmerkingen:

  1. een kennis zei het me al:india moet je zien maar vooral ook ruiken! heftige indrukken allemaal.krijg je gemakkelijk contact met de mensen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als je met muntjes gooit heb je alle contact,
    als je met stront gooit ook......

    BeantwoordenVerwijderen